کریسمس در اسپانیا
به گزارش وبلاگ دلند چت، کریسمس در اسپانیا هم مانند سایر شهرها و کشورهای جهان، با سنت ها و آداب و رسوم خاصی همراه است. با خبرنگاران همراه باشید تا به اسپانیا سفر کنیم.
کریسمس در اسپانیا که Navidades نامیده می گردد از 24 دسامبر تا 6 ژانویه ادامه دارد. در این فرصت چندروزه، اسپانیایی ها از جشن و شادی در کنار دوستان و اعضای خانواده، لذت می برند. کریسمس در اصل یک جشن مذهبی است و هنوز هم در خیلی از خانواده ها، به عنوان یک مراسم مذهبی مهم، برگزار می گردد. اما علاوه بر این، در گوشه و کنار جهان، کریسمس حتی برای غیرمذهبی ها هم به بهانه ای برای شادی و جشن تبدیل شده است.
کریسمس در اسپانیا به طور غیر رسمی از 22 دسامبر شروع می گردد، زمانی که شماره ها و جوایز لاتاری بزرگ کریسمس اسپانیا از رادیو و تلویزیون اعلام می گردد. با شنیدن موسیقی خاص این لاتاری، همه می فهمند که کریسمس نزدیک است.
روز 24 دسامبر، روز جشن کریسمس است که در اسپانیا، Nochebuena نامیده می گردد. خانواده ها در این روز دور یک میز و جمع می شوند. جشن می گیرند و غذاها و شیرینی های لذیذ سنتی می خورند. البته منظور از اعضای خانواده، تعداد زیادی از اعضای فامیل است که همه یک جا برای جشن گرفتن روز کریسمس جمع می شوند.
بسیاری از خانواده ها در نیمه شب 24 دسامبر در مراسم Misa del Gallo یا همان آیین عشای ربانی شرکت می نمایند. در این مراسم، سرودهای کریسمس با آلات موسیقی سنتی و خاصی از جمله zambomba، carraca، دایره زنگی و البته گیتار، خوانده می شوند.
یکی از سنت های تازهی که در چند دهه اخیر در اسپانیا با الهام از سایر کشورهای جهان رواج پیدا نموده، سانتا کلاوس یا بابانوئل است. بابانوئل در روز جشن کریسمس به بچه ها هدیه می دهد و روز بعد بچه ها در پارک ها و میدان های شلوغ و پرهیاهوی شهرها، اسباب بازی های تازه خود را که از بابانوئل گرفته اند، به هم نشان می دهند.
در بخش های مختلف اسپانیا، شخصیت های دیگری شبیه به بابانوئل وجود دارند؛ از جمله Olentzero که از کوه های باسک می آید و برای بچه های خوب، هدیه می آورد و بچه های بد را تنبیه می نماید. یا شخصیتی به نام Tió de Nadal در کاتالونیا و آراگون. این شخصیت ها بیشتر محلی هستند و از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت اند. برخلاف بابانوئل که اخیرا در تمام اسپانیا، شناخته شده است.
در حالی که جشن کریسمس یک جشن خانوادگی است، اسپانیایی ها شب سال نو را معمولا با دوستان خود می گذرانند. در این شب افراد در میدان های شهر و زیر ساعت های بزرگ و قدیمی جمع می شوند و جشن می گیرند و منتظر سال تازه می مانند.
در روز پنجم ژانویه، اسپانیایی ها به قنادی ها سر می زنند تا Roscón de Reyes سفارش دهند. کیکی مخصوص و شبیه به حلقه که معمولا برای وعده صبحانه روز ششم ژانویه تهیه می گردد.
در اسپانیا هم مثل سایر نقاط جهان، در روزهای جشن کریسمس و سال نو، جشن و شادی در گوشه و کنار شهر برپا می گردد. فروشگاه ها برای این روزها برنامه های ویژه ای دارند از تزیینات زیبا گرفته تا تخفیف های عالی. در خانه ها، بوتیک ها و خیابان ها، درختان کریسمس به زیبایی می درخشند. بچه ها از شور و هیجانی که در بازارچه ها و خیابان ها جریان دارد، لذت می برند. بزرگترها برای تزیین خانه، هدایای بچه ها و تهیه غذای کریسمس، تدارک می بینند.
علاوه بر سنت های مرسوم کریسمس در همه جای جهان، اسپانیا سنت های خاص دیگری هم دارد. یکی از این مراسم سنتی، Hogueras نام دارد که مراسمی شبیه به چهارشنبه سوری است که در کوتاه ترین روز سال و در شروع زمستان، برگزار می گردد. در این مراسم، افراد دور آتش جمع می شوند، شیرینی و غذا می خورند و به نشانه دوری از بیماری ها از روی آتش می پرند. این مراسم، بیشتر در گرانادا و خائن (Jaen) برگزار می گردد.
بازارچه های کریسمس هم بخش دیگری از سنت های کریسمس در اسپانیا هستند. مثل سایر شهرهای جهان در شهرهای اسپانیا هم بازارچه هایی در این روزها برپا می گردد که غرفه های آن به فروش مواد غذایی، شیرینی و شکلات و آبنبات، هدایای کریسمس و تزیینات مختلف اختصاص دارند.
غذاهای سنتی کریسمس
اسپانیایی ها برای کریسمس غذاها و شیرینی های مخصوصی دارند. یکی از این شیرینی های مخصوص، کیکی حلقه ای شکل به نام Roscón de Reyes است که قبلا در خصوص آن گفتیم. البته این کیک در آمریکا و فرانسه هم با نام متفاوتی تهیه می گردد. برای تزیین این کیک از انجیر، میوه های خشک، گیلاس، به یا میوه های آبنباتی استفاده می نمایند.
یکی دیگر از شیرینی های سنتی اسپانیایی، Turrón نام دارد. یک نوع شیرینی شبیه به نوقا که با سفیده تخم مرغ، شکر، عسل و بادام بوداده و انواع مغزها تهیه می گردد. این شیرینی را معمولا مستطیل شکل برش می زنند. البته شیوه ها و ترکیبات امروزی هم به این شیرینی سنتی اضافه شده است. از جمله کاکائو، مارزیپان و...
سایر غذاهای مخصوص کریسمس از منطقه ای به منطقه دیگر، متفاوت هستند. یکی از بخش های اصلی غذاهای کریسمس در اسپانیا، غذاهای دریایی هستند.
یکی از سنت های رایج در اسپانیا، خوردن دوازده انگور در شب سال نو است. هر کدام به نشانه 12 ضربه زنگ ساعت. اسپانیایی ها معتقدند که این کار برایشان شانس می آورد. حتی بعضی از آنها چنان عقیده محکمی به این مطلب دارند که پوست و هسته انگور را جدا می نمایند تا پیروز شوند دوازده انگور را بخورند.
منبع: کجارو / donquijote.org / worldholidaytraditions.com / mividaen.sampere.com