کشف بقایای مادها در محوطه تاریخی ریوی
به گزارش وبلاگ دلند چت، ایسنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، کشف بقایای مادها در محوطه تاریخی ریوی اجرا شده است.
محمدجواد جعفری، سرپرست پایگاه ملی میراث فرهنگی محوطه تاریخی ریوی درباره این اکتشافات گفت: نهمین فصل پژوهش های مشترک ایرانی ـ آلمانی در محوطه تاریخی ریوی که از ابتدای مهر امسال آغاز شده بود، با نتایج قابل توجهی به سرانجام رسید.
او اضافه نمود: در فرایند کاوش سال های قبل، بخش هایی از یک گورستان عصر مفرغ (3700 سال قبل) در بخش شاقتصادی و در امسال بقایایی از یک گورستان دیگر از دوران متأخر آهن (2600-2900 سال قبل) در بخش جنوب شرقی محوطه تاریخی ریوی شناسایی شد که مطالعه بقایای انسانی این دو گورستان اهمیت بسیار زیادی در شناخت جوامع استقراری گذشته منطقه دارد.
جعفری اظهار کرد: کشف بقایایی از یک دژ نظامی همزمان با شاهنشاهی مادها در بخش جنوبی محوطه تاریخی ریوی نیز نشان از وجود حکومت های کوچک منطقه ای همزمان یا دست نشانده شاهنشاهی ماد در بخش های شمال شرقی قلمرو ایشان است.
این باستان شناس با بیان اینکه مرکز شاهنشاهی ماد در حوالی همدان امروزی قرار داشته و تا به امروز شواهد کمی از توسعه قلمرو این شاهنشاهی تا منطقه ها خراسان امروزی کشف شده است، گفت: سفال نوشته ساسانی نیز در بخش های شاقتصادی محوطه و در میان ساختمان های خشتی باقیمانده از این دوران بدست آمد که بیانگر استمرار اهمیت سیاسی و اقتصادی محوطه تاریخی ریوی تا دوران ساسانی بوده است.
به گفته او، این کتیبه حاوی دو کلمه است که به نظر می رسد اشاره به نامی خاص دارد و ممکن است به نام شخص یا مکانی تاریخی در دوره ساسانی اشاره داشته باشد.
سرپرست ایرانی فصل نهم کاوش باستان شناسی مشترک ایرانی- آلمانی محوطه تاریخی ریوی ادامه داد: یکی از مهمترین سؤالات علمی در مطالعات باستان شناسی محوطه تاریخی ریوی کشف نام تاریخی این شهر بوده است که اهمیت زیادی در مطالعات تاریخی شمال شرق ایران دارد.
وی اضافه نمود: با توجه به یافته ها و مدارک باستان شناسی که طی 9 سال پژوهش های باستان شناسی از محوطه تاریخی ریوی بدست آمده میتوان این محوطه را سکونتگاهی مهم دانست که از 3700 سال قبل (اواخر دروان مفرغ) تا یک هزار سال قبل (قرون اولیه اسلامی) توالی استقراری داشته است.
جعفری همچنین گفت: براساس دیدگاه های مقدماتی علمی، محوطه ریوی را میتوان یک سکونتگاه شهری معرفی کرد که همزمان با امپراتوری مادها شکل گرفته و طی دوران های هخامنشی، اشکانی و ساسانی نیز همچنان هویت شهری داشته است.
وی اضافه نمود: در حدود سالهای 400 میلادی که اواسط دوران شاهنشاهی ساسانی است، استقرار شهری این محوطه تخریب یا متروک می شود و یک استقرار کوچک روستایی از اوایل دوران اسلامی در بخش شرقی محوطه شکل می گیرد.
این باستان شناس اظهار کرد: 2700 سال بقایای استقراری جوامع مختلف، محوطه تاریخی ریوی را هم از لحاظ پژوهش های نوین باستان شناسی و هم از لحاظ ظرفیت های گردشگری به یکی از مهمترین آثار تاریخی شمال شرق کشور تبدیل کرده و امید است فصل تازه فعالیت های علمی و عمرانی در این محوطه در قالب پایگاه ملی میراث فرهنگی محوطه تاریخی ریوی بستری مناسب برای شکوفایی ظرفیت های علمی و گردشگری این اثر تاریخی فراهم کند.
جعفری با بیان اینکه نزدیکی این شهر تاریخی به جاده ارتباطی گرگان - مشهد فرصت مناسبی را برای ایجاد سایت موزه گردشگری و رشد صنعت توریسم منطقه فراهم کرده، گفت: فعالیت های باستان شناسی محوطه تاریخی ریوی با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری، از طریق اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شاقتصادی و مؤسسه باستان شناسی آلمان از سال 1391 آغاز شده است.
منبع: همگردی