خبرنگاران ایران به فناوری ساخت ترمز ناوگان ریلی دست یافت
به گزارش وبلاگ دلند چت، تهران- خبرنگاران- روزنامه ایران در گفت وگو با سعید رسولی مدیر عامل راه آهن نوشت: ترمز قطار پیش از این قطعه ای وارداتی بود که فقط 3 کشور توان ساخت آن را داشتند اما اکنون ساخت و تولید آن در کارخانه های داخل شروع شده است.
روزنامه ایران چهارشنبه 16 مهر گفت وگویی را سعید رسولی مدیر عامل راه آهن، انجام داده است که در ادامه متن آن را می خوانیم: در این نمایشگاه قطعاتی عرضه می شود که ما به تکنولوژی ساخت آن دست پیدا کرده ایم.
رسولی افزود: صنعت ریلی کشور با قدمت 100 ساله، امروز مورد توجه قرار گرفته تا به جایگاه بهینه و مطلوب در حمل و نقل و جابجایی بار و مسافر برسد. در اسناد بالادستی هم در این چند ساله بستر توسعه حمل و نقل ریلی فراهم شده است و با این سیاست، در چند سال گذشته استان های بیشتری به شبکه راه آهن متصل شده اند. طرح های مهمی هم در دست اجرا است که راه آهن چابهار-زاهدان دارای اهمیت زیادی است.
این پروژه در حال اجرا است و در کریدور شمال به جنوب و راستا ترانزیتی بسیار با اهمیت است، بخصوص که به بندر اقیانوسی متصل می شود. همچنین راه آهن اقلید-یزد و راه آهن اردبیل که بزودی افتتاح می شوند، موحب توسعه ریلی در کشور می شود. در چند سال گذشته خطوط ریلی کشور به لحاظ توسعه کمی و کیفی رشد زیادی داشته و کرمانشاه، همدان، ارومیه و گیلان به شبکه ریلی کشور متصل شدند.
خط آهن تبریز از راستا جدید میانه به بستان آباد و بستان آباد به تبریز نیز یکی دیگر از خطوط مهم است که به بهره برداری رسیده است. باید به این نکته هم اشاره کنم که خطوط جدید هم در توسعه هم در افزایش ظرفیت در حال اجرا هستند.
داخلی سازی قطعات
برای توسعه صنعت ریلی در زمان تحریم، بومی سازی قطعات و تولید ریل و ناوگان ملی در دستور کار قرار گرفته است. مدیرعامل راه آهن با اشاره به این موضوع اظهار داشت: برای ایجاد ثبات و پایداری در صنعت ریلی ناچار هستیم وابستگی به صنعت ریلی را کم کنیم. از تحریم به عنوان فرصتی برای بروز خلاقیت و دستاوردهای خودکفایی استفاده کرده ایم.
راه آهن از سال گذشته بهره وری را به صورت جدی و با اولویت خاص در دستور کار قرار داده است. بهره وری بخصوص در سال 98 به عنوان سال رونق تولید، در راه آهن اوج گرفت. امسال هم که سال جهش تولید نامگذاری شده بهره وری با سرعت بیشتری پیش می رود. تلاش کردیم برای کاهش وابستگی به خارج از کشور در ارتباط با ساخت تجهیزات و ادوات مورد نیاز شبکه ریلی اقداماتی را انجام دهیم که مهم ترین این اقدامات، شناسایی ظرفیت هایی موجود در کشور برای تولید قطعات مورد نیاز شبکه و ناوگان ریلی است.
رسولی افزود: برای رسیدن به خودکفایی در بخش ریلی، در سال گذشته بستر بارگذاری و ایجاد یک سامانه الکترونیک فراهم شد. این سامانه در حال حاضر عملیاتی شده و در اختیار عموم است. در این سامانه بیش از 4 هزار قطعه ای که در کشور تولید می شود با مشخصات فنی، بارگذاری شده است. در این بخش استفاده کنندگان از این قطعات و تجهیزات می توانند با مراجعه به این سایت، از تولید قطعه در داخل مطمئن شوند و قطعات را تأمین کنند. پیش از راه اندازی سامانه، بسکمک از قطعاتی که اکنون تولید می شود هم وارد می شد.
به گفته رسولی در سامانه، امکان جست و جوی قطعه مورد نظر از طریق شماره فنی قطعه، نام قطعه و سازنده فراهم شده و فهرست کل قطعات ساخته شده در سامانه آورده شده است. در بخش ناوگان راه آهن قطعات ساخته شده به سه دسته لکوموتیو، ناوگان باری و ناوگان مسافری دسته بندی شده است. در بخش زیربنایی هم قطعات و تجهیزات ساخته شده به چهار دسته ماشن آلات مکانیزه خط، ارتباطات، علائم الکترونیکی و ادوات خط دسته بندی شده است.
همچنین در سامانه الکترونیکی مشخصات قطعاتی که هنوز وارداتی است هم مشاهده می شود. رسولی علت بارگذاری قطعات وارداتی در سامانه الکترونیکی راه آهن را این گونه توضیح داد: بخش دوم سامانه اختصاص به قطعاتی دارد که هنوز به تولید داخلی نرسیده است. در این بخش قطعات را با مشخصات بارگذاری کرده ایم و به اهالی صنعت و شرکت های دانش بنیان فراخوان داده ایم برای مشارکت در ساخت این قطعات با ما همکاری کنند.
از صنعتگران، تولیدکنندگان و شرکت های دانش بنیان دعوت می کنیم که در تولید و خودکفایی این صنعت با ما همکاری کنند و ما هم حمایت های لازم را از تولید به عمل می آوریم. رسولی قدم دیگر برای حمایت از تولید داخل در راه آهن را تأسیس نمایشگاه دائمی جهاد خودکفایی صنعت ریلی مطرح نمود. به گفته مدیرعامل راه آهن، این مجموعه در سایت کارخانجات بازسازی و نوسازی ناوگان راه آهن در تهران آماده شده است.
ساخت به کمک صنایع داخلی
مدیرعامل راه آهن گفت: تولیدکنندگان نمونه قطعات را در این نمایشگاه ارائه می کنند. این نمایشگاه بزودی افتتاح می شود. در این نمایشگاه شاهد خواهید بود موتور دیزل های مانوری که دوگانه سوز است و توسط شرکت های تولید موتور دیزل سنگین تولید شده به نمایش گذاشته می شود.
سیستم ترمز ساخت داخل هم در نمایشگاه ریلی عرضه می شود. تا به امروز در دنیا فقط 3 کشور ترمزهای ناوگان ریلی را تولید می کردند. اما ما به این فناوری مجهز شدیم و سیستم ترمز ناوگان ریلی در داخل ساخته شده است و در ناوگان تولید مهرماه، 8 دستگاه ناوگان مجهز به سیستم ترمز ملی به شبکه ریلی وارد می شود. در این زمینه نیز می توانیم به صورت صد درصد تولید سیستم ترمز ملی را انجام داده و از واردات به صورت کامل قطع وابستگی کنیم.
رسولی با اشاره به تولیدات دیگر کشور در زمینه قطعات ریلی گفت: در تأمین چرخ منوبلوک صد درصد وابسته بودیم. این چرخ قطعه ای است که بسیار در قطارها استفاده می شود و ما مجبور به واردات آن بودیم اما الان تولید آن در داخل شروع شده و تست گرم آن اجرا شده است و قطع وابستگی کامل از واردات این چرخ را که قطعه ای راهبردی در صنعت ریلی بود، اعلام می کنیم. همچنین در حوزه زیرساخت و ناوگان قطعات و تجهیزات مختلفی ساخته شده است و در نمایشگاه عرضه می شود.
با وجود حمایت های اجرا شده از خودکفایی در صنعت ریلی قصد داریم امسال به هدف گذاری ساخت و بهره برداری از 2 هزار دستگاه ناوگان ریلی برسیم چرا که در شرایط کنونی تقاضای بیش از 8 هزار دستگاه ناوگان جدید ریلی علاوه بر آنچه در دستور کار شرکت هاست، وجود دارد.
مدیرعامل راه آهن افزود: همزمان با افتتاح نمایشگاه، سند تفاهمنامه همکاری با وزارت دفاع در زمینه های ساخت و تولید قطعات و تجهیزات صنعت ریلی با توجه به توانمندی های وسیع موجود در صنایع دفاعی کشور را به امضا می رسانیم. هدف ما قطع کامل وابستگی به صورت صد درصدی در حوزه ریلی و رسیدن به خودکفایی است و مطمئن هستیم که این هدف قابل دستیابی خواهد بود، بنابراین مذاکرات مفصلی انجام داده ایم و به عنوان مثال وزارت دفاع در این زمینه اعلام آمادگی کامل کرده است.
البته تفاهمنامه فقط محدود به این نمی شود و در همه بخش های راه آهن و توسعه و نوسازی یک سند راهبردی با وزارت دفاع امضا می کنیم. توافقات انجام و متن سند نهایی شده و در روز افتتاح نمایشگاه این سند امضا می شود. با توجه به توانمندی های بخش صنعت بویژه توانمندی که در صنایع دفاع وجود دارد، صنعت ریلی می تواند در راستا خودکفایی قدم های بلندی بردارد و خیلی سریع به نقاط ارزشمندی در ثبات و پایداری در توسعه برسد.
منبع: ایرنا